Wat zijn SSL-certificaten?

SSL-certificaten zijn een gereedschap die voor bescherming van websites zorgt en de vertrouwelijkheid van elektronisch verzonden gegevens garandeert. Volledige beveiliging is het resultaat van versleutelde communicatie tussen computers. SSL-certificaten worden geregistreerd voor een specifieke domeinnaam, ze bevatten informatie over de domeineigenaar, zijn adres, enz. Deze gegevens zijn cryptografisch beveiligd en kunnen niet onafhankelijk worden gewijzigd. De geschiedenis van SSL-certificaten gaat terug tot 1994, toen Netscape het Secure Socket Layer-protocol creëerde voor de veilige verzending van een gecodeerde datastroom. Dankzij zijn efficiëntie en eenvoudige bediening en installatie vond het snel toepassing, vooral bij het beveiligen van transacties die werden uitgevoerd bij elektronisch bankieren, tijdens online veilingen en in online betalingssystemen. SSL-certificaten zijn essentieel voor alle entiteiten die hun diensten via internet of lokale netwerken aanbieden voor:

  • beveiliging - versleuteling van verbindingen, veilige overdracht van persoonlijke gegevens,
  • geloofwaardigheid - bevestiging van de identiteit van een website of server op internet,
  • vertrouwen - diensten verlenen in overeenstemming met wereldwijde normen.

Vertrouwde SSL-certificaten

Internet communicatie

Slechts een klein percentage van de internetgebruikers weet hoe computers online communiceren en gegevens met elkaar uitwisselen. Voor een groot deel vereenvoudigend - de hele procedure wordt uitgevoerd met behulp van protocollen of een soort "taal". Het principe van de werking ervan blijft grotendeels buiten het oordeel van elke internetgebruiker. Hoewel dit een handige situatie is, roept het een aantal fundamentele vragen op over de aard van veilig gebruik van netwerkbronnen.

Gewone protocol versus beveiligd SSL / TLS-protocol

Een van de meest gebruikelijke methoden om gegevensoverdracht op internet te beveiligen, is het SSL / TLS-protocol. Het gebruik van cryptografische technologieën en openbare sleutelcertificaten, in dit geval SSL-certificaten genoemd, maakt het mogelijk om een ​​gecodeerde verbinding tot stand te brengen tussen de server en de computer van de gebruiker die ermee verbinding maakt. Het SSL / TLS-protocol garandeert veiligheid door het gebruik van Public Key Infrastructure (PKI) -technologie. Bij het tot stand brengen van een verbinding wordt een symmetrische sleutel aangemaakt, die wordt gebruikt om de gegevensuitwisseling tussen de partijen binnen de aangemaakte sessie te beveiligen. Om het gewone protocol te vergelijken met het SSL / TLS-protocol, stellen we ons een situatie voor waarin we bij betaling met een creditcard in een online winkel alle andere kopers informeren over ons kaartnummer, de vervaldatum en de CVS-code, zodat ze vrij kunnen gebruik maken van ons geld. Bij het gebruik van versleutelde verbindingen kan niemand zulke belangrijke gegevens verkrijgen.